Miljøprojekt styret af forskerne Kristian Syberg, Annemette Palmqvist og Thomas Budde Christensen fra Roskilde Universitet i samarbejde med miljøorganisationen Plastic Change har vundet den danske udgave af Energy Globe Award og deltager nu i den internationale konkurrence.

Det skriver Roskilde Universitet til Dit Roskilde.

Enorme plastiksupper, millioner tons af plastik, der flyder rundt i verdenshavene og tager livet af fugle, fisk og skildpadder. Det er baggrunden for forskningsprojektet ‘Plastfri Roskilde Fjord’, der bidrager til at komme den globale plastikforurening til livs.

I dag har projektet vundet den danske udgave af Energy Globe Award. Det betyder, at projektet nu indgår i den internationale konkurrence sammen med projekter fra 181 andre lande.

Om Plastfri Roskilde Fjord-projektet
Som en del af den nye nationalpark ‘Skjoldungernes Land’ fungerer Roskilde Fjord som model for, hvordan plastikforurening kan undersøges og takles i et naturligt økosystem, herunder hvordan lokalsamfundet kan beskytte deres lokalområde imod plastforurening.

I projektet har man systematisk kortlagt indholdet af plastik i fjorden og analyseret, om der foregår transport af plastik i fødekæden og effekterne i det lokale økosystem. Et lokalt renseanlæg, Bjergmarken, analyseres for udslip fra spildevand og slam, og det testes hvor effektivt membranteknologi kan rense spildevandet yderligere.

Kilder og årsager til forureningen kortlægges, og lokale borgere involveres for at sikre, at fjorden ikke forurenes yderligere med plastik.

Samarbejde på tværs
Både Kristian Syberg og direktør i Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, er stolte af at repræsentere Danmark i den internationale konkurrence og betoner tværfagligheden som et af projekternes styrker:

“Plastfri Roskilde Fjord er designet til at belyse plastikforurening og mulige løsninger fra et holistisk og tværvidenskabeligt perspektiv. Derudover er projektet blevet til i et tæt samarbejde mellem universiteter, miljøorganisationer, industri, lokale aktører og ikke mindst lokale borgere omkring fjorden,” siger Kristian Syberg, lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC.

“I Plastic Change er vi utrolig glade for denne pris, fordi vi her både har formået at skabe unik viden om effekterne og konsekvenserne ved plastikforurening, fået mere viden om kilderne til forurening og sidst men ikke mindst fået inddraget og engageret borgerne til at fremtidssikre fjorden. Det gør det til et stærkt projekt, med mange og gode fremtidsmuligheder for videre forskning.”

Plastfri Roskilde Fjord er et projekt under Plastfrit Hav – et samarbejde mellem Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien. Øvrige partnere i projektet er Aarhus Universitet, EnviDan og Alfa Laval.