Tre ud af fem danskere har taget hovedpinepiller forebyggende. “Det er en glidebane, at man begynder at tage hovedpinepiller, når man ikke har hovedpine. Det kan føre til et farligt overforbrug,” advarer formanden for Danmarks Apotekerforening.

Det skriver Danmarks Apotekerforening til Dit Roskilde.

I ny undersøgelse svarer tre ud af fem danskere, at de har brugt hovedpinepiller forebyggende: Altså for at undgå en eventuel hovedpine, før den opstår.

Men det er en farlig måde at tage smertestillende piller på.

“Medicin kræver omtanke og skal kun bruges, som det er hensigten, at den skal bruges. Ellers kan den være farlig. Et overforbrug af hovedpinepiller kan føre til den kroniske lidelse medicinoverforbrugshovedpine.

Den er svær at behandle og fører til en ond cirkel, hvor man på grund af hovedpine tager flere piller, som så giver mere hovedpine og så videre,” advarer Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening.

En folkesygdom
Rigmor Højland Jensen, professor i hovedpine ved Dansk Hovedpinecenter, er ikke overrasket over de høje tal.

“Det kommer slet ikke bag på mig, at der er så mange, der tager pillerne præventivt. Hovedpine er en folkesygdom. Der er ca. 100.000 danskere, der lider af medicinoverforbrugshovedpine, og det er et stigende problem,” siger Rigmor Højland Jensen.

Hun forklarer, at der ikke skal særligt mange piller til, før hovedpinen sætter sig fast.

“Der er paradoksalt nok en stor risiko for, at man får endnu mere hovedpine af at tage for mange hovedpinepiller og især risikerer man at hovedpinen bliver kronisk. Man anbefaler derfor, at man maksimalt tager hovedpinepiller to dage om ugen i gennemsnit,” siger hun.

Formanden for Danmarks Apotekerforening understreger, at medicin godt kan være farlig, selv om den kan fås uden recept.