Har man læst eller hørt nyheder om ebolaudbruddet i Vestafrika i 2014, eller har man hørt Third Ear’s podcast om pandemier, er der en god chance for, at man er stødt på professor Lone Simonsens navn.

Foto: Lone Simonsen er medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og American Epidemiological Society.

Hun er netop tiltrådt på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, og har i mere end 20 år forsket i bl.a. ebola, pandemisk influenza, SARS, HIV og AIDS’ globale mønstre og resistens over for antibiotika til behandling af tuberkulose. Hun er samtidig forskningsprofessor på George Washington University i Washington DC, USA.

Hendes nuværende forskning fokuserer bl.a. på statistiske og matematiske modeller for spredningen af historiske og nutidige pandemier og smittesygdomme. Det drejer sig eksempelvis om Den Spanske Syge, som brød ud i 1918.

Lone Simonsen har en kandidat fra Roskilde Universitet og har efterfølgende taget sin ph.d. på University of Massachusetts Amherst i USA. Siden har hun arbejdet som forsker på Centers for Disease Control i Atlanta, USA og National Institutes of Health i USA og World Health Organization (WHO) i Genève, Schweiz.