Mange bilister har svært ved at vurdere, hvor mange ekstra meter de skal bruge på at standse, når de kører for stærkt. Er uheldet ude, kan de ekstra meter få fatale konsekvenser. For høj fart er involveret i mere end 50 procent af dødsulykkerne på de danske veje.

Alt for mange danskere træder lidt for hårdt på speederen, og det kan aflæses direkte i antallet af alvorlige ulykker. Mange bilister er ikke klar over, hvor stor afstand de skal bruge til at standse bilen, når de kører lidt for hurtigt. Derfor har Rådet for Sikker Trafik udviklet en standsetest, så alle kan afprøve, hvor mange ekstra meter det kræver at stoppe, når farten bliver for høj.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

For høj hastighed er nemlig den faktor, der oftest indgår i dødsulykker på de danske veje, viser undersøgelser fra Havarikommissionen for vejulykker og fra Vejdirektoratet. Hvis man kunne fjerne denne ene faktor, ville mere end 50 procent af ulykkerne enten helt kunne undgås eller farten ville være kommet så langt ned, at skaderne var blevet mindre alvorlige.

“Når man hæver farten med bare 10-20 km/t, skal man bruge overraskende mange flere meter for at standse. Det skyldes især, at bilen kører adskillige meter længere, inden føreren reagerer og træder på bremsen. Samtidig bliver bilens bremselængde større. Vi håber, at bilister får øjnene op for fartens betydning, når de prøver vores standsetest,” siger seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Liv Kofoed-Jensen.

Så mange kører for stærkt.
Rigtig mange trafikanter trykker lidt for hårdt på speederen, og de små hastighedsoverskridelser er udbredte. 3 ud af 10 bilister svarer, at de ofte eller nogle gange kører 95 km/t, hvor de må køre 80 km/t. Det viser en repræsentativ undersøgelse fra foråret 2017 gennemført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik.

Dødsulykkerne på landevejen.
Landevejene er stedet, hvor hovedparten af dødsulykkerne med for høj fart sker. To ud af tre trafikdrab sker på landevejene, og for høj fart er en stor faktor. “For mange bilister virker en fartoverskridelse på 10-20 km/t på landevejen som en bagatel, men det kan være den afgørende forskel på, om der sker en alvorlig ulykke, eller om man slipper med forskrækkelsen. I betragtning af hvor lidt tid man sparer, er den for høje fart slet ikke risikoen værd,” siger Liv Kofoed-Jensen.

Test hvor mange meter, du skal bruge på at standse? Test din standselængde lige her.  

Hvor sker ulykkerne? Se mere om farten på vejene her. 

Se kampagnefilmen: Havde han kørt 80 km/t, var ulykken ikke sket.