Den er praktisk og diskret – den selvoppustelige redningsvest. Men for at være sikker på, at din redningsvest puster sig op som lovet, hvis du falder i vandet, er det vigtigt, at du tjekker om gaspatronen sidder korrekt.

De patroner, der skal puste selvoppustelige redningsveste op, kan i brug løsne sig og i værste fald være skyld i, at vesten ikke virker. Det viser undersøgelser, som både norske og svenske sikkerhedsmyndigheder har lavet.

Foto: Tjek din selvoppustelige redningsvest – Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet vil gerne på baggrund af disse undersøgelser informere om, at det er vigtigt at tjekke, at gaspatronen sidder som den skal. Så kan du nemlig regne med, at den faktisk fungerer, som den skal, når du har mest brug for den, siger Morten Vestergaard, der er tilsynschef i Arbejdstilsynets afdeling for Markedsovervågning og fortsætter: Tjekker du din redningsvest regelmæssigt, sikrer du dig, at den er god og sikker at anvende.

Søsportens Sikkerhedsråd har ved forskellige arrangementer rundt om i landet gennemført et tjek af mange selvoppustelige redningsveste. De mange tjek, vi har foretaget viser en klar tendens, nemlig, at omkring hver tiende redningsvest er behæftet med fejl. Det kan eksempelvis være en tom CO2 patron, eller en opdriftsblære, der er utæt på grund af slidtage, siger specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg.

Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer derfor bådejerne til en gang om året at gennemføre en såkaldt “selvundersøgelse” af alle deres oppustelige redningsveste. – En selvoppustelig redningsvest er et mere kompliceret produkt end en traditionel redningsvest. Flittig brug af vesten kan slide på eksempelvis opdriftsblæren, så den ikke længere er tæt. Derudover kan forkert opbevaring ødelægge den automatik, der skal udløse vesten. Med selvundersøgelsen kan bådejeren forebygge falsk sikkerhed og opdage de defekte veste og derved udbedre eller eventuelt kassere dem, siger Sten Emborg.

Tjek din redningsvest.
Jævnligt eftersyn og vedligeholdelse af en oppustelig redningsvest er ikke vanskeligt, hvis du følger beskrivelsen herunder. Check dog altid med brugsanvisningen for din egen vest, da der kan være små forskelle afhængigt af fabrikat.

Tjek din redningsvest mindst én gang om året.
Læg den selvoppustelige redningsvest på et bord og åbn vesten i siden. Bemærk, hvordan den er foldet, så du kan folde den igen.
– Tag CO2-patronen ud og tjek, om der er hul i toppen af patronen. Hvis der er hul, så er den tom og skal udskiftes. Vej evt. patronen på en brevvægt. På patronen står den oprindelige totalvægt (patron + CO2). Patronen må højst mangle 2 gram.
– Tjek automatikudløserens udløbsdato. Er den for gammel, udskiftes den. Har udløseren rød indikator, skal den også skiftes. Nogle veste har en synlig tablet i udløseren. Tjek den med neglen: Hvis den er blød, skal den udskiftes.
– Tjek den manuelle udløser. Den skal være ført tilbage, og den lille grønne sikkerhedssplit skal være intakt.
– Blæs vesten op igennem mundstykket. Lad den ligge i 16-24 timer. Er trykket gået af, er den utæt og skal kasseres. Holder vesten trykket, lukkes luften ud via mundstykket.
– Monter automatikudløser og CO2-patron. Monter en automatik-udløser/tablet og skru en fuld eller ny CO2-patron i udløserenheden.
– Pak vesten sammen. Følg den medfølgende brugsanvisning for, hvordan den skal foldes. Noter årstallet med vandfast tusch på ydersiden af vesten.

Læs mere på www.SejlSikkert.dk.

Del på sociale medier