Roskildenserne og danskerne har talt! Jordbærret er Danmarks nationalbær! Jordbær minder os nemlig om den dejlige, danske sommer og vores barndom. Det viser en helt ny lokal undersøgelse fra Den Gamle Fabrik. I den anledning kommer en særlig rullende bærbod onsdag d. 7. juni forbi Stændertorvet og derefter Kvickly ved Hyrdehøj med bugen fuld af gode råd sommerbær og smagsprøver på marmelader og frugtsaft.

 

Det røde jordbær slår hindbær, kirsebær og stikkelsbær med flere længder, når man spørger Roskildenserne, hvad Danmarks nationalbær burde være. 77 pct. kårer jordbærret. Kun 5 pct. synes det skal være hindbærret. Måske er det fordi, at 95 pct. af Roskildenserne faktisk har prøvet selv at plukke jordbær.

Jordbær får os til at huske

Jordbærret er hele Danmarks yndlingsspise om sommeren, og det er også det bær, der vækker de tydeligste minder om sommer i os. Vi forbinder også jordbærret med vores barndom. Det er Den Gamle Fabrik, der har taget pulsen på vores bær-forhold i anledning af, at den danske bærsæson er over os.

”Alle har et særligt forhold til jordbærret. Vi danskere elsker det lille røde bær, fordi det er indbegrebet af sommer og sol, og måske fordi jordbærret både stimulerer smags-, syns- og duftesansen,” fortæller Thomas Rasmussen fra Den Gamle Fabrik og fortsætter: ”Når vi sætter tænderne i årets første saftige og solkyssede bær, er det jo nærmest som om, at al vinter forsvinder fra vores krop, og vi får igen liv og farve. Måske er det også derfor, at vores undersøgelse viser, at jordbærret, er det bær, der minder os mest om vores barndom.”

Roskilde er én af tolv udvalgte byer

For at fejre den danske sommer og bærsæson har Den Gamle Fabrik skabt en rullende bærbod, der kommer forbi 12 særligt udvalgte byer – og Roskilde er blandt de heldige.

 ”Vi har fremstillet marmelader af de fineste frugter og bær i 180 år, og vi vil gerne være med til at hylde de mange minder som jordbær, kirsebær, stikkelsbær og solbær vækker i os her om sommeren. Derfor kommer vi blandt andet til Roskilde med Bærboden, hvor man kan få smagsprøver på marmelader og frugtsaft,” fortæller Thomas Rasmussen. 45 pct. af Roskildenserne har faktisk selv tilberedt marmelade. Det er dog kun 17 pct. af dem, der gør det ofte.

Nybagt hygge

Roskildenserne forbinder primært marmelade med nybagte boller og morgen. Hvis du er blandt dem, så slå vejen forbi Stændertorvet om formiddagen eller Kvickly ved Hyrdehøj om eftermiddagen onsdag d. 7. juni. Der er selvfølgelig også rig mulighed for at vinde marmelade og en lille kopi af hunden Molly fra Den gamle Fabriks nostalgiske film om hunden og pigen i kolonihaven.

 

”Vi kalder os selv for den ægte marmelade, noget ganske særligt. Det gør vi, fordi vi fastholder gode gamle håndværksprincipper. At bevare både smag og duft i bær og frugter er nemlig vigtigt, når man laver marmelade, hvis man vil opnå den fulde nydelse. Vi deler både ud af gode råd, erfaring og lækker marmelade samt saft, når vi kommer forbi Roskilde,” slutter Thomas Rasmussen, og tilføjer at man også kan smage Den Gamle Fabriks helt nye økologiske varianter i Bærboden –  blandt andet med jordbær, forstås!

 

Bærboden vil være at finde på Stændertorvet fra kl. 9.00 – 12.00. Og ved Kvickly Hyrdehøj fra kl. 13.00-17.00.