Lone Carmel, der bor og driver virksomhed i Roskilde, udgiver en ny bog med konkrete bud på, hvordan danskerne kan få deres familieliv til at fungere bedre.

Dialogen har trange kår i danske familier

– ny bog giver konkrete bud på, hvad der skal til for at få danskernes krav til familielivet til at fungere. Det handler ikke om skabe glansbilleder, men om at vi tager de nødvendige konflikter.

”Hverdagsrelationer. Når det nære bliver svært.” Det er titlen på en ny bog, som trivsels- og familierådgiver Lone Carmel udgiver onsdag den 14. juni. Bogen tager udgangspunkt i forfatterens egne professionelle erfaringer mht., hvordan man håndterer relationer i familier og på arbejdspladser. Lone Carmel er uddannet kandidat i psykologisk pædagogik.

Ideen med bogen er at give mennesker, der har det svært med relationerne til andre, nogle praktiske øvelser, som de kan bruge i det levede hverdagsliv. Bogen er skrevet i et letforståeligt hverdagssprog – og med respekt for de mennesker, som forfatteren skildrer i forskellige cases.

– Jeg oplever, at dialogen i mange danske familier har trange kår. Samfundets udvikling gør, at det bliver sværere for os at mødes i et forpligtende og givende samvær. Ofte vil vi hellere forpligte os til nogle fysiske eller åndsfraværende relationer, så vi slipper for besværet med at tale sammen. Jeg er optaget af, hvem der skal sige hvad til hvem, hvis relationerne mellem mennesker er problematiske. Vi har en tendens til, at vi er bange for at møde andre, som ikke er ligesom os selv. I stedet for at flygte til noget andet eller bryde alle relationerne, kan vi give hinanden plads, siger Lone Carmel.

I bogen beskriver forfatteren en række konfliktfyldte situationer, både i hjemmet og på arbejdspladsen. Det er konflikter, der påvirker vores relationer til de mennesker, vi er sammen med i dagligdagen. Til hver case anviser bogen konkrete øvelser, der kan arbejdes videre med.

Glansbilleder                                                                                                                 – Når mine klienter kommer og føler sig forkerte, kan jeg sige: ”Hvilken avis står det i, eller hvilket socialt medie bestemmer det?” I gamle dage havde vi glansbilleder, hvor alle synes glade og lykkelige. De viste et lille udsnit af det levede liv. I dag lever mange familier i en iscenesat glansbillede-verden. Men jo mere vi jagter denne form for liv, desto mere ensomme kan vi ende med at blive. Vi kommer til at gøre for meget af det, vi har lyst til frem for det, vi har brug for. Livet er alting – det er sødt og surt. Det kræver, at vi sætter grænser og tager de nødvendige konflikter. Når én har et problem, har alle et problem, siger Lone Carmel.