Roskilde Kommune flytter sine investeringer til en nyoprettet investeringsforening i Nordea, der både udelukker de 100 største børsnoterede olieselskaber samt de 100 største kul selskaber siger Roskilde kommune i en pressemeddelelse.

Roskilde kommune investerer grønt
Roskilde kommune investerer grønt

– Det har bestemt ikke været nemt, at få bankerne til at åbne op for grønne investeringsforeninger. Jeg er derfor glad for, at det pres som Roskilde og andre grønne kommuner længe har lagt på bankerne, nu har fået dem i gear – så vi kan investere bæredygtigt. Vi er dog endnu ikke helt i mål. Men fortsætter presset, så vi næste gang kan præsentere en fossil-fri garanti fra bankerne, siger borgmester Joy Mogensen.

Investeringsbeslutningen blev taget på onsdagens møde i Økonomiudvalget og ligger i forlængelse af budgetaftalen for 2016. Her blev partierne i Roskilde Byråd enige om hurtigst muligt at stoppe investeringer i virksomheder, der producerer fossile brændstoffer.

Det er både Roskilde Kommunes vurdering, at de økonomiske konsekvenser ved at ændre investeringspolitik er ubetydelig. Derfor er der ingen budgetmæssige konsekvenser i 2016 eller 2017 for Roskilde Kommune af den nye aftale.


Fakta om Nordeas investeringsforening

  • Udelukker investeringer i de såkaldte CU200 selskaber, som er de 100 største børsnoterede olieselskaber og de 100 største børsnoterede kulselskaber.
  • Lever op til de øvrige etiske krav, som Roskilde Kommune har, herunder om ikke at investere i selskaber, der producerer våben, atomkraft, tobak, porno mv. Også andre pengeinstitutter tilbyder nu lignende ordninger.
  • Ingen pengeinstitutter, herunder Nordea, har kunnet give en garanti på, at der ikke i begrænset omfang kan ske investeringer i et selskab, der producerer fossile brændsler.
Del på sociale medier