Besøgstallet er steget fra 90.000 til 145.000 siden 2011.

Efter at menighedsrådet for et par år siden blev enig med præsterne om, at de skal holde bisættelser på bestemte tidspunkter i løbet af ugen, så kirken er åben for besøgende resten af tiden, kommer der mange flere besøgende i domkirken.

Siden 2011 er besøgstallet steget fra 90.00 til 145.000
Siden 2011 er besøgstallet steget fra 90.00 til 145.000

– Vi har fundet en balance mellem kulturarven og det at fungere som en kirke, sagde formanden for domsognets menighedsråd Anne Rosendal, da hun aflagde beretning om de forløbne fire år ved orienterings- og opstillingsmødet til det nye menighedsråd tirsdag aften.

100 deltagere fyldte salen godt ud i det flot restaurerede konventhus i Domkirkestræde.
I 2011 var der 89.000 besøgende, mens tallet i år ventes at komme op på 145.000, der gerne vil ind for at se Roskildes verdensberømte katedral, som nu i 20 år har været med på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
Anne Rosendal mente, at den store fremgang bl.a. skyldes, at tur-operatørerne nu kan regne med sikre åbningstider, så de ikke kommer til en lukket dør, fordi der uvarslet er begravelse eller bisættelse. Bl.a. kommer der flere gæster fra krydstogtskibe på besøg i København.
Hun håbede på, at et kommende underjordisk formidlingscenter ved Fondens Bro kan leve op til kravene fra UNESCO for stadig at have status som ‘kulturel verdensarv’. En bestyrelse med repræsentanter for både menighedsrådet, kommunen og staten prøver nu at samle de 80 mio kr. ind som det vil koste, siger hun til Roskilde Avis

Færre medlemmer

På trods af et dalende medlemstal i domsognet er der dog stadig 13.500 ud af de 18.500 bosiddende, der er medlem af folkekirken. Det giver 20 mio. kr. i kirkeskat.
– Vi er en stor og vigtig del af Roskilde, og det giver selvfølelig også nogle forpligtelser, forklarede Anne Rosendal.
– I denne periode har vi også fået en afgørelse fra Kirkeministeriet om, at der er ulovligt at lade indbyggere fra Roskilde kommune komme gratis ind, mens andre skal betale, sådan som man tidligere har gjort. Det har vi taget til efterretning.
– Men selvfølgelig er det gratis for alle at komme ind i domkirken, hvis man ikke besøger de kongelige gravkapeller og museet, hvortil der kræves entré.
Efter formandens beretning gennemgik formændene for menighedsrådets forskellige udvalg arbejdet indenfor deres område, mens administrationschef Lars Bang Pedersen inden havde gennemgået reglerne for opstillingsmødet og valg.