Over 500 ejendomme kan stå uden kystbeskyttelse endnu et år, hvis Miljø- og Fødevareministeriet ikke behandler klager hurtigere end ministeriets normale sagsbehandlingstid. Derfor beder Egedals og Roskildes borgmestre ministeren om at få sat skub i sagerne, skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen modtager nu et brev fra Willy Eliasen og Joy Mogensen, borgmester i Egedal og Roskilde Kommune. Budskabet er enkelt: Bureaukrati skal ikke forsinke kystbeskyttelse i Jyllinge Nordmark og Roskilde Havn unødigt.

Anlægsarbejderne med kystbeskyttelse kan gå i gang i november 2016, men klager har opsættende virkning. Jo længere ministeriet er om at behandle klagerne, jo længere tid må de mange borgere leve i frygt for endnu engang at opleve en oversvømmelse.

– I sagens natur, er ikke alle lige tilfredse med sådan et stort projekt, da interesserne er forskellige afhængig af, om man bor tæt på eller længere væk fra der, hvor digerne skal bygges. Men når 94 procent af de berørte borgere, stemte ja på et borgermøde i Jyllinge den 7. januar, så skal mindretallets klager hurtigt behandles, så projektet kan komme videre,” siger Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune og forsætter:

– Vi respekterer selvfølgelig retten til at klage over disse projekter, og klagerne skal behandles efter reglerne. Men det er ikke fair overfor de mange borgere, at de måske skal vente et ekstra år, før de er sikre i egen bolig. De 15 klager, som projektet har modtaget, har allerede ligget i ministeriet siden april måned, så der har været tid nok til at kigge på dem. Så nu må ministeren hjælpe systemet med at få set på sagerne. Det skylder han borgerne,” slutter Joy Mogensen.

Oversvømmelserne i Jyllinge Nordmark, 2013.
Oversvømmelserne i Jyllinge Nordmark, 2013.

De berørte borgere i Jyllinge Nordmark og Roskilde Havn har sammen med Roskilde og Egedal Kommune arbejdet intenst med stormflodssikring siden ”Bodil” i december 2013. Det er en lang proces, der indeholder megen fysisk planlægning, jura og økonomi. Normalt tager det over ti år at komme igennem det hele, men de to kommuner er klar til at sætte spaden i jorden efter kun tre år.

– Der er væsentlige samfundsinteresser og store økonomiske værdier forbundet med at vi hurtigt kan komme i gang med kystsikringerne, siger borgmester i Egedal Kommune, Willy Eliasen og forsætter:

– Vi taler om at beskytte over 500 ejendomme mod oversvømmelser mod forhøjet vandstand i Roskilde Fjord. Sådan en sag bør selvfølgelig ikke bare komme nederst i bunken af klager i Miljø- og Fødevareministeriet og vente et helt år, som man åbenbart godt kan risikere, siger Willy Eliasen.

Fakta
Interessetilkendegivelser og en lovpligtige afstemning har vist, at der er stor opbakning til projekternes gennemførsel blandt områdernes beboere.

Alligevel er der sendt 15 klager over projektet i Jyllinge Nordmark og én klage over projektet i Roskilde Havn. Disse klager har opsættende virkning, indtil Miljø- og Fødevareministeriet har behandlet dem.

Kommunerne og digelagene fortsætter med detailprojektering og indhentning af øvrige myndighedsgodkendelser, mens de venter på svaret fra ministeren.