Lokalplanen er vedtaget, boligerne har fået navn, og i går godkendte byrådet projektets overordnede økonomi, som bød på en god overraskelse. Det fortæller Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.

boligerDet banebrydende projekt om billige 0-energiboliger til unge og flygtninge, som Roskilde Kommune samarbejder med Rockwool og KAB om, er nu kommet vigtige skridt nærmere realisering.

Lokalplanen blev vedtaget 10. maj, boligerne har fået navnet Tunet, og senest er projektets overordnede økonomi, det såkaldte ”Skema A”, vedtaget af Roskilde Byråd. Her viste det sig, at boligerne med al sandsynlighed bliver endnu billigere end forventet:

– Vi fastsatte et mål om en husleje på max 3.500 kr., men nu tyder det på, at vi kommer helt ned på 3.000 kr. inkl. forbrug om måneden i husleje for 1-rums boligerne. Det er virkelig imponerende og ikke mindst godt nyt for de unge studerende og flygtninge, som boligerne bygges til. De gode erfaringer med de prisvenlige boliger vil vi fremadrettet bruge, når vi skal bygge andre almennyttige boliger, siger Roskilde Kommunes borgmester, Joy Mogensen.

Integration og bæredygtighed
Roskilde har ligesom landets øvrige kommuner stort behov for at kunne tilbyde borgere billige boliger. Det er bl.a. kommunens unge studerende og flygtninge, der har brug for en lav husleje, fordi deres indtægt er begrænset. Roskilde Kommune, Rockwool og KAB udvikler i samarbejde 0-energiboliger. Til projektet har Rockwool udviklet et nyt højtisoleret og prisbilligt byggesystem. Boligerne bygges til unge og flygtninge med integration og social bæredygtighed som bærende elementer. Bebyggelsen kommer bl.a. til at indeholde fælleshaver og et medansvar for områdets drift:

– Vi tror på, at et velfungerende naboskab er et stort skridt på vejen til at blive integreret i det danske hverdagsliv. Det glæder mig, at vi med dette partnerskab har vist, at det er muligt at finde økonomisk og socialt bæredygtige løsninger på en vigtig samfundsmæssig problemstilling, siger Jens Elmelund, adm. direktør, KAB.

Boligerne har også fået navn
Tidligere på måneden blev vinderen af navnekonkurrencen fundet. Det blev RUC-studerende Mathias Eskelund, der vandt med navnet ”Tunet”. Navnet tager, ligesom bebyggelsesplanen, udgangspunkt i det norske begreb ”tun”, som dækker over en klynge af mindre huse, der er samlet om et mødested, fx en gårdsplads eller et fælles dyrkningsareal. Bebyggelsen er forbundet til den øvrige del af landskabet ved hjælp af små gyder og stræder. Som rumligt begreb opstår et tun, når bygninger placeres så tæt, at de danner et rummeligt fællesskab.

Næste skridt
Lokalplan 634, som blev vedtaget af Roskilde Byråd tidligere på måneden, giver mulighed for at opføre i alt 200 boliger i tre mindre bebyggelser ved Langebjerg Sø i Trekroner. I første omgang bygges 60 boliger. Nu sender KAB byggeprojektet i udbud, og når buddene kommer ind i løbet af efteråret, vil det endeligt vise sig, om huslejen på 3.000 kr. kommer til at holde. Første spadestik forventes i februar 2017. Hvis alt går som planlagt, vil de første beboere kunne flytte ind i foråret 2018.

Husleje for flygtningeboliger (ekskl. forbrug)
20 stk. 1-rums boliger på 30 m² – ca. leje/md. 2.700 kr.

Husleje for ungdomsboliger (ekskl. forbrug)
28 stk. 2-rums bolig 38 m² – ca. leje/md. 2.900 kr.

(Foreløbigt overslag på husleje. Kilde: Skema A)

Der er desuden planlagt 4 stk. familieboliger på 80 m² til ca. 7.200 kr. og 8 stk. 1-rums ungdomsboliger til ca. 2.300 kr. Huslejen på ungdomsboligerne er lavere pr. m² end på flygtningeboligerne, fordi ungdomsboliger er fritaget for ejendomsskat og kan modtage driftsstøtte fra kommunen.