Sundheds- og Omsorgsudvalget har netop vedtaget en værdighedspolitik for kommunens ældre borgere.

Ældrepolitikken i Roskilde Kommune suppleres nu med en værdighedspolitik, der omhandler emner som livskvalitet og selvbestemmelse, kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, mad og ernæring og en værdig død.

-Værdighedspolitikken spiller fint sammen med det fokus, vi har i ældrepolitikken på at give borgerne en værdig pleje af høj kvalitet. Og med kvalitet forstår vi også, at borgerne oplever en sammenhæng i den pleje og de ydelser, de får. Vi ser det som en helhed, for livskvalitet og selvbestemmelse er helt afgørende elementer i et værdigt liv, også for plejekrævende borgere, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.
Sundheds- og Omsorgsudvalget sender nu værdighedspolitikken til godkendelse i byrådet, og derefter går den videre til Sundheds- og Ældreministeriet. På finansloven for 2016 er der afsat 1 mia. kr. årligt fra og med 2016, som fordeles mellem de kommuner, der udarbejder en værdighedspolitik. Roskilde Kommunes andel af pengene vil være 14,6 mio. kr. i år.

Det er kommunen selv, der vurderer, hvordan pengene bedst kan bruges til at understøtte en værdig pleje, fx ved at kompetenceudvikle medarbejderne eller ved at ansætte flere – blot det ligger ud over de allerede vedtagne budgetter. I Roskilde Kommune prioriteres pengene i forhold til de temaer, der indgår i politikken.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har været i dialog med Ældrerådet om værdighedspolitikken, og her er man godt tilfreds med indholdet i forslaget.

-Vi har haft en god dialog. Det vigtigste er, at borgerne er trygge ved, at de får den hjælp de har brug for, med respekt for den enkeltes situation og for at kunne bestemme over sit eget liv. Jeg ser frem til, at pengene, der følger med, kan komme ud og arbejde til gavn for borgerne, siger Kirsten Feld, der er formand for Ældrerådet.
Forslaget til værdighedspolitik har været i høring hos både Ældrerådet og Handicaprådet. De 14,6 mio. kr., som udgør Roskilde Kommunes andel af værdighedsmilliarden, skal anvendes til at understøtte temaerne i værdighedspolitikken.