RAGNAROCKDanmarks nye nationale museum for pop, rock og ungdomskultur indvies fredag den 29. april 2016 kl. 14.00 af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik og indbudte gæster. I weekenden d. 30. april og 1. maj er det publikums tur til gratis at tage RAGNAROCK i brug. Begge dage er museet åben fra kl. 12.00. Det oplyser museet i en pressemeddelse.

Tidens lydbilleder har siden 1950’erne været domineret af rock- og popmusik, og i dag betragtes rocken og dens mange subgenrer som en af de stærkeste kulturelle bevægelser i det 20. århundrede. Med musikken som omdrejningspunkt vil museet fortælle historien om ungdomskulturen fra 1950’erne og frem til nu. Museet vil formidle og skildre, hvordan unge har flyttet grænser og påvirket samfundet i forbindelse med musik og ungdomskultur.

I mytologien er Ragnarok fortællingen om den sidste kamp mellem guder og jætter, hvor solen slukkes og jorden går under i et inferno af ild og kaos. Men kun for at genopstå. Ragnarok er derfor også fortællingen om verdens genfødsel. Ragnarok beskriver en ny begyndelse, og i den betydning spejler myten også den vestlige verdens genfødsel efter 2. Verdenskrig. Efter krigen manifesterer et nyt generationsbegreb sig. En ungdomsgeneration med hidtil usete muligheder og opmærksomhed opstår, og de unge kræver nu indflydelse på samfundets udvikling og opgør med gamle systemer og skabelse af nye. Og netop opgøret med det gamle og skabelsen af nyt, var grunden til at Danmarks Rockmuseum fra 11. januar 2016 skiftede navn til: RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur.

RAGNAROCK fortæller historien om denne første ungdomsgeneration, der selvbevidst og visionært skaber en dagsordensættende ungdomskultur, der kommunikeres globalt på tværs af geografiske og sociale grænser gennem rockmusikken. Desuden fortælles historien om ungdomskulturens udvikling og skiftende musikgenrer frem til i dag og vil følge og dokumentere udviklingen i fremtiden. RAGNAROCK vil formidle den enorme påvirkning, ungdomskulturen har og har haft på samfundet, og museet vil føre den besøgende ind i musikkens kalejdoskopiske univers.

Det nye museum huses i en spektakulær og enestående 4000 m2 stor bygning, tegnet af arkitekterne COBE, Danmark og MVRDV, Holland. Byggeriet har i alt kostet 125 mio. kroner og er støttet af Realdania, Roskilde Kommune, Arbejdsmarkedets Feriefond, Bikubefonden, Foreningen Roskilde Festival, Tuborgfondet, Egmont Fonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond.

”Med åbningen af RAGNAROCK har vi fået opfyldt den vision, som vi har arbejdet intenst hen imod i gennem mange år. Med Ragnarock får vi ikke bare, et i museumssammenhæng, unikt museum. Vi får også rammerne til at fortælle en historie, der har haft stor betydning for både det enkelte individ og for samfundsudviklingen. At museet samtidig bliver et levende hus med udstillinger, interaktive installationer, events, café m.m. der kan bidrage til at give fælles museumsoplevelser på tværs af generationer er vi meget glade og taknemmelige for, og vi gælder os til at se publikum tage huset i brug” – siger direktør for museumskoncernen ROMU Frank Birkebæk.

Del på sociale medier