Garbage dump food waste isolated concept

Det er blevet mere og mere almindeligt, at hårde hvide vare-forretninger sælger kværne til køkkenvasken.

Kværnene må dog kun monteres med kommunens tilladelse. Roskilde kommune tillader det ikke. Det skyldes en strategi om, at meget mere affald skal genanvendes de kommende år.

Strategien er beskrevet i Roskildes Affalds- og ressourceplan for 2015-2024. Målet er, at opnå mere genanvendelse og mindre forbrænding.

I de private husstande skal det ske på 2 måder:

  • Ny indsamlingsordning for organisk affald ved alle husstande fra april 2017.
  • Yderligere sortering og indsamling af tørt, genanvendeligt affald som papir, pap, glas og metal ved alle husstande fra april 2017.

Hvis borgerne har mulighed for at bruge køkkenkværne vil det modarbejde strategien, da den findeler det organiske affald i køkkenvasken. Derved ledes det med spildevandet gennem kloaksystemet til renseanlægget

Der bliver ikke mulighed for, som i dag, enten selv at kompostere affaldet, eller – via den kommende indsamlingsordning – at kompostere og udvinde biogas af affaldet i centrale anlæg.

Derudover er kommunen også imod affaldskværne, fordi det organiske affald belaster kloakker, da de flere steder ikke er af en størrelse så de kan transportere større mængder fast affald.

Det betyder også stor risiko for tilstopning af kloakken på egen grund, fordi der ikke er fald nok på stikledningen til kloaksystemet. Samtidig vil køkkenkværne betyde, at der bruges mere vand og strøm.

Roskilde Kommune