Seks ud af ti rygere ønsker at stoppe. Det vil Sundhedsstyrelsen og Roskilde Kommune gerne støtte op om. Derfor lanceres kampagnen ”Få hjælp til dit rygestop”.IMG_2526

Hvis et rygestop skal lykkes, skal der både motivation og en god strategi til. Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Roskilde Kommune en kampagne, der giver rygere hjælp til at kvitte cigaretterne.

Kampagnen ”Få hjælp til dit rygestop” er baseret på ex-rygeres egne historier, om hvordan det er lykkes for dem at stoppe med at ryge, og især alle de positive gevinster det har givet dem. Og gevinsterne er mange. De får en bedre økonomi, deres familie bliver glade, mad smager bedre og af mere, de lugter bedre, får mere luft til at motionere og bliver også selv i bedre humør.

– Vi har en vision i sundhedspolitikken om, at borgerne i Roskilde Kommune skal leve længere og have flere gode leveår både fysisk, psykisk og socialt. Der er fortsat for mange rygere, og det vil vi gerne være med til at ændre. Roskilde Kommune deltager i kampagnen, fordi vi gerne vil ud med budskabet om, at der er gode og gratis tilbud i kommunen om hjælp til rygestop, som vi håber, at flere vil benytte sig af, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Morten Gjerskov.

 

Gratis rygestopkursus

Det kan betale sig at lægge en plan for, hvordan man gerne vil holde op med at ryge, før man gør forsøget. Nogle metoder virker nemlig bedre end andre, og nogle virker slet ikke, hvis man ikke bruger dem rigtigt.

I Roskilde Kommune er det Sundhedscentret, der tilbyder rygestopkurser og individuel rådgivning om rygestop. På et af kommunens gratis rygestopkurser kan du få hjælp til at holde motivationen, overvinde de svære situationer og følelser samt vende negative tanker.

– Vi ved fra undersøgelser, at de rygere, som holder op og slet ikke ryger, har næsten dobbelt så stor chance for succes i forhold til de rygere, som trapper gradvist ud af cigaretterne. Det er jo vigtigt at vide, før man giver sig i kast med rygestoppet, forklarer formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Morten Gjerskov.

Kampagnen ”Få hjælp til dit rygestop” er en landsdækkende kampagne, som skal hjælpe flere storrygere til at kvitte smøgerne. ”Få hjælp til dit rygestop” kører både på landsdækkende TV, i radio og på digitale medier. Sundhedsstyrelsen står bag indsatsen, der også støtter mange lokale initiativer til rygestop. Indsatsen varer i 1 ½ år med kampagneperioder i forår og efterår 2015 og igen i efteråret 2016.

 

Fakta om rygning

• Alle kan stoppe med at ryge, men mange forsøger at stoppe flere gange, før det lykkes.
• Chancen for at lykkes med et rygestop bliver fem gange større, hvis man får hjælp til det.
• Personer, der dagligt ryger 15 cigaretter eller derover, lever i gennemsnit 8-10 år kortere end personer, der aldrig har røget.
• De fleste storrygere ønsker at stoppe. Det gælder for mindst 6 ud af 10 rygere.
• Trangen til tobak er størst i begyndelsen af rygestoppet. Men den bliver hele tiden gradvist mindre.