Roskilde Kommune har i den forgangne uge haft besøg af en delegation fra sin grønlandske venskabskommune Kujalleq. Nu har de to kommuner indgået en ny samarbejdsaftale, som skal videreudvikle det gode samarbejde og styrke den gensidige faglige sparring, fortæller borgmester Joy Mogensen:

Borgmester Joy Mogensen og Jørgen Wæver Johansen, borgmester i Kommune Kujalleq, underskriver samarbejdsaftalen
Borgmester Joy Mogensen og Jørgen Wæver Johansen, borgmester i Kommune Kujalleq, underskriver samarbejdsaftalen

”Jeg ser det som meget givende, at vi eksempelvis kan udveksle medarbejdere og gensidigt lære noget af hinanden. Vi vil gerne bidrage positivt og dele vores viden og erfaring, og da opgaver som bekendt løses på mange forskellige måder, får vi tilsvarende inspiration den anden vej,” siger borgmesteren.

Den nye aftale fastsætter de overordnede principper og visioner for det fremtidige samarbejde. Roskilde sender eksempelvis kursusholdere til Kujalleq, og der arbejdes målrettet med gensidige besøgsordninger mellem organisationer, institutioner og andre borgergrupper med det formål at udbrede kendskabet til hinandens kultur og samfund.

”Vi kan helt bestemt lære noget af hinanden. Selvfølgelig rent kulturelt og samfundsmæssigt, men noget af det, som vi blandt andet også har drøftet, er, hvordan vi sammen kan understøtte mulige samarbejder i erhvervslivet. Vi har i begge kommuner et stærkt fokus på iværksætterordninger for unge med en god idé, og jeg er spændt på at se, hvad det kan kaste af sig,” fortæller borgmester Joy Mogensen.

Samarbejdsaftalen løber over foreløbigt fire år og rummer derudover også aftaler om udveksling af skoleklasser, planer om fælles venskabsbyarrangementer og planer om gensidig udnyttelse af begge parters placering i internationale netværk. Herunder fælles fundraising til udviklingsprojekter for såvel forskningsbaserede projekter som projekter, der direkte understøtter kommunernes evne til at forbedre borgeres livsgrundlag.

Borgmestrene flankeret af repræsentanter fra Roskilde Kommunes økonomiudvalg, der også deltog i mødet med de grønlandske repræsentanter.
Borgmestrene flankeret af repræsentanter fra Roskilde Kommunes økonomiudvalg, der også deltog i mødet med de grønlandske repræsentanter.

Baggrund
Kommune Kujalleq blev etableret i 2009 som en samling af tre oprindelige kommuner. Som det øvrige Grønland står Kommune Kujalleq i de kommende år over for store udfordringer til at udvikle en effektiv organisation, der fortsat er i stand til at sikre en rimelig service for kommunens borgere, inden for rammerne af den offentlige økonomi i Grønland.

Kommune Kujalleq omfatter hele Sydgrønland. Denne region har et meget stort erhvervspotentiale i form af udnyttelsen af naturressourcer som råstoffer, fiskeri og landbrug samt turisme.

I de forløbne år har Roskilde Kommune og Kommune Kujalleq gode erfaringer med dialog og samarbejde og begge parter ser et stort potentiale i at formalisere og videreudvikle dette samarbejde.