Indenfor kort tid forlader militæret bygningerne på Flyvestation Skalstrup, som ligger få kilometer syd for Roskilde. De tidligere kasernebygninger vil dermed kunne bruges som boliger til flygtninge midt i et naturskønt område. Men Staten siger nej. Ikke fordi man ikke vil leje ud, men fordi der ifølge Staten er for megen larm fra lufthavnen.

”Det er et absurd statsligt benspænd for en god løsning på et akut problem,” lyder kommentaren fra borgmester Joy Mogensen. ”Selvfølgelig er vi opmærksomme på særlige forhold i en såkaldt støjgenezone, men ganske få hundrede meter væk ligger flere landsbyer, så hvad er forskellen? Det er ikke en ret aktiv lufthavn og intet at sammenligne med, hvordan flystøj lyder tæt på de store lufthavne. Vi mister dermed muligheden for at indrette helt op til 150 gode, midlertidige boliger til flygtninge – oven i købet i bygninger, som er stort set indflytningsklare.”

Men en langvarig dialog med Staten har været forgæves. Her afviser man i Naturstyrelsen en dispensation fra planlovens bestemmelser om støjzoneområder. Også selv om der er tale om midlertidig indkvartering. Og på trods af andre private boliger tæt på.

”Det kan ikke være rigtigt, at Staten ikke kan dispensere, når vi kæmper med at skaffe ordentlige boliger til de mange flygtninge, som kommer til Roskilde Kommune. Styrelsen ignorerer det faktum, at en stribe andre af vores borgere bor tæt på lufthavnen. Hvorfor kan vores nye medborgere så ikke få en begynderbolig der – i naturskønne omgivelser og tæt på offentlig trafik?” siger borgmester Joy Mogensen.

På baggrund af det foreliggende vil borgmester Joy Mogensen nu rejse sagen overfor erhvervsministeren.

”Vi må have revurderet denne beslutning, for fortolkning af planloven bør også tage hensyn til samfundets behov. Vi står i en speciel situation og er netop gået i gang med at undersøge mulighederne for indkvartering af flygtninge hos private borgere, fordi vi ved nytårstid ser ud til at mangle omkring 100 boliger. Det betyder utrolig meget for integrationen, at flygtningene får en god start på deres nye liv her hos os, og det ville disse bygninger kunne bidrage til,” siger borgmester Joy Mogensen.