250 ukrainske flygtningefamilier kan se frem til julehjælp leveret via Roskildes egen julemand, Vladimir Bokk. Aldi Danmark har doneret mad til et initiativ, der drives af den frivillige ildsjæl Vladimir Bokk, som selv flygtede fra Kiev, dengang under det gamle Sovjetunionen, i 1979.

Vladimir med poser stående på ALDIs logistiklager i Karlslunde, hvor han henter varerne. Pressefoto Niels Thinesen

Den dyreste måned på året kan blive virkelig dyr i år, på grund af inflation og den energikrise, der har fulgt krigen i Ukraine. For dem, der er flygtet fra krigen, er denne jul meget dyr. Det har inspireret Aldi og den frivillige ildsjæl Vladimir Bokk til at hjælpe. Fælles for de ukrainske familier er, at de alle har familiemedlemmer, som stadig er i Ukraine. Derfor består gruppen i høj grad af enlige forælder med børn. Aldi donerer mad til en værdi af 32.100kr til 250 ukrainske flygtningefamilier i Roskildeområdet:

”Som dagligvarekæde har vi mulighed for at hjælpe nogle af de mennesker, som har brug for en håndsrækning i en svær tid. Der er krig i familiernes hjemland, og vi ønsker at gøre tiden mindre mørk for disse familier og børn,” siger Louise Wendelbo, der er kommunikationschef i Aldi Danmark. Aldi har i flere år støttet udsatte børn og familier via et tæt samarbejde med Red Barnet og nu udvider Aldi hjælpen.

Hjælpearbejdet er sat i værk af Roskildes egen frivillige drivmotor Vladimir Bokk.

Vladimir bringer julehjælpen ud
Hvis du har set en mand med fuldskæg køre rundt med gaver, behøver du ikke at gnide dig mistroisk i øjnene. For selvom julemanden efter sigende bor i Grønland, lader det til, at han også holder til i Roskilde for at hjælpe dem, der har behov.

Det, du har set, er højst sandsynligt Vladimir Bokk, der, i stedet for ren og kane, bruger bil og trailer, når han kører rundt med dagligvarer til ukrainske flygtninge. Vladimir Bokk bruger nemlig tid og kræfter på at gøre en forskel for de Ukrainske flygtningefamilier, der nu opholder sig ved Skt. Hans, centrum af Roskilde samt Osted og Gevninge nær Roskilde.

”Mit frivillige arbejde startede da krigen brød ud i marts. Jeg så de familier, der kom til mit nærområde, og så ringede jeg til Roskilde Kommune for at spørge, hvordan jeg kunne hjælpe til,” forklarer Vladimir Bokk.

Vladimir henter bl.a. donationerne af kød, pasta og olie på Aldis lager i Karlslunde, og han er ikke i tvivl, om at maddonationen gør nytte hos de ekstra trængende familier, som han selv har været med til at udpege:

”Det betyder alverden for de her familier med maddonationen. Vi har valgt, de familier, der er mest trængende. For eksempel mødre med to børn. Der er rigtig mange familier med en mor og to børn og nogle få med tre børn. Særligt her kan maddonationen gøre en stor forskel.”

Fra flygtning til frontløber
Vladimir Bokk danner, med sin personlige historie, en historisk rød tråd mellem Kiev og Danmark. 10 år inden murens fald i 1989 flygtede Vladimir selv fra Kiev, der dengang hørte under det tidligere Sovjetunionen. Han flygtede sammen med sine forældre og søster og har selv oplevet vigtigheden af at modtage en håndsrækning i en sårbar situation. Og spørger man Vladimir Bokk, hvad der driver frivilligheden, er det kort sagt medmenneskelighed:

”Medmenneskelighed er drivmotoren. Jeg har ikke stået i den situation, de her familier står i, da jeg ikke var krigsflygtning, men politisk flygtning. Men jeg kan relatere til dem og deres liv i bittesmå værelser. Det vækker minder.”

Selvom Vladimir og kommunen arbejder alt, hvad de kan for de flygtige skæbner, så beskriver Vladimir, at der er brug for mere hjælp:

”Der er nogle ildsjæle, der hjælper, men der må meget gerne komme flere. Det er muligt at hjælpe med tid, donationer eller anden støtte. Vi har for eksempel et ældre ægtepar, der bager kage til familierne.”

Fakta om Aldi Danmark
Aldi Danmark åbnede sin første butik i 1977 og var den første discountkæde i Danmark. I dag er der 190 Aldi-butikker over hele landet og ca. 2.800 medarbejdere. Grundtanken i Aldi er at tilbyde et nøje udvalgt sortiment af dagligvarer i god kvalitet til den lavest mulige pris. For at styrke Aldis position i Danmark og imødekomme kundens behov i dag og i fremtiden har Aldi Danmark siden 2018 arbejdet målrettet på at modernisere og udvide butiksnettet samt tilpasse varesortimentet med bl.a. flere kendte brands kombineret med stærke private label produkter og et større fokus på bæredygtighed og økologi. Aldi Danmarks fortsatte udvikling og vækst bygger på et solidt fundament i Aldi Nord gruppen, som er repræsenteret i ni europæiske lande og beskæftiger flere end 80.000 ansatte.