Har du fundet drømmeboligen, men stadig er i tvivl omkring, hvordan handlen kommer til at foregå? I så fald vil denne artikel tage dig i hånden igennem et boligkøb, og komme ind på de faldgruber der findes ved en bolighandel.

Foto: BOLIGadvokat

Det er snart højsæson for bolighandel, og der en masse administrativt arbejde ved bolighandel, der skal udføres og læses igennem såsom købsaftalen, skødet, refusionsopgørelsen og tinglysningen. Det kan derfor være en fordel, at have en god boligadvokat ved sin side til, at læse alle dokumenterne igennem for faldgruber, så disse kan undgås.

Du har fundet drømmeboligen til en rimelig pris, med udsigt til Roskilde Fjord og Domkirkens to tårne kan lige akkurat anes i horisonten. Inden du kontakter ejendomsmægleren kan det være en god idé, at kontakte banken først så de kan give tilbagemelding på, hvorvidt din økonomi holder til et lån, med mindre pengene allerede står klar på en konto.

Læs købsaftalen grundigt igennem
Ejendomsmægleren besidder købsaftalen, og det er vigtigt at denne læses igennem meget nøje, blandt andet sammen med en boligadvokat, da dokumentet i sig selv kan være uklart.

Det anbefales også, at du sikrer dig et advokatforbehold inden aftalen underskrives. Således er din underskrift ikke gældende før, at boligadvokaten accepterer købsaftalen, derfor kan du altid trække dig ud af handlen.

En bolighandel er først gældende, når begge parter har underskrevet dokumentet. Det vil sige, hvis du har underskrevet aftalen og afventer svar, så kan modparten stadig vælge at sælge til en anden køber. Dog må sælgeren under ingen omstændigheder fortælle dit bud til andre interesserede købere.

Når advokaten er gået igennem dokumenterne udarbejdes et godkendelsesbrev, og parterne underskriver købsaftalen. Herefter deponeres udbetalingen hos ejendomsmægleren, og hvis banken er involveret i handlen, så sætter de en garanti for restkøbesummen. Det vil sige, at banken har ansvaret for, at sælgeren får sine penge og sørger for en refusion til køberen, hvis handlen mislykkedes.

Skødet og overdragelsen

Når begge parter har givet hånd og du står med nøglerne til huset, skal skødet udarbejdes. Boligadvokaten vil udarbejde skødet og er også ansvarlig for, at det bliver tinglyst. Skødet er den officielle registrering af ejendomsejeren, mens tinglysningen er arkivet for alle de offentlige registreringer der findes over faste ejendomme.

På overdragelsesdagen skal du i fællesskab med sælgeren aflæse vand, gas, el mv. og meddele disse informationer til relevante forsyningsselskaber og videregive tallene til din boligadvokat, som derefter vil udarbejde en refusionsopgørelse. Det er en opgørelse over de penge, der muligvis skal refunderes af køberen, hvis der eksempelvis er blevet forudbetalt en el- eller vandregning.

Før du kan kalde dig den reelle boligejer kræver det, at modpartens bank modtager købesummen, hvilket som regel foregår fejlfrit. Boligadvokaterne står til rådighed, og kan hjælpe dig med bolighandel i hele landet, blandt andet i disse byer:

De kan hjælpe dig i Roskilde uanset om du vil købe bolig nær Roskilde Domkirke eller med udsigt til Roskilde Fjord. Kontakt BOLIGadvokat i Roskilde.