80 unge under 30 år og 27 forældre har haft glæde af rådgivnings- og behandlingstilbuddet Spottet i det første halvandet år.

Siden april 2016 har unge under 30 år og deres forældre kunne få gratis misbrugsrådgivning gennem det tværfaglige behandlingstilbud Spottet, og det har vist sig at være en god idé. De foreløbige resultater viser, at der fra juni 2016 frem til august 2017 har været 68 borgere i anonym rådgivning, 12 unge i misbrugsbehandling og 27 forældre, som har deltaget i en forældregruppe. Fra januar til november 2017 har 29 unge benyttet den anonyme rådgivning, og langt de fleste er under 20 år. 17 af dem er fortsat i et forløb i Spottet.

Spottet leverer også behandling af misbrug til unge under 18 år i Roskilde Kommune. Her har 12 unge i perioden juni 2016 til august 2017 været i et behandlingsforløb, og tre af dem er fortsat i behandling. Af de ni, der har afsluttet deres behandling, er tre nu stoffri, fire har reduceret deres forbrug og to har et uændret forbrug: – Det er vigtigt, at vi når ud til de unge misbrugere med tilbud om, at vi kan hjælpe dem med at få styr på deres misbrug, hvad enten det er alkohol eller stoffer. Jo før, jo bedre. Så jeg glæder mig over, at Spottet ser ud til at have hul igennem til de unge, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Tre afdelinger i kommunen samarbejder om Spottet. Det er Træning og Sundhed, Center for Alkohol og Stofbehandling (CAS) og Børn og Unge. Skole- og Børneudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Beskæftigelses- og Socialudvalget har netop godkendt, at Spottet fortsætter: – Målet er at få de unge i uddannelse og beskæftigelse, så de får et meningsfuldt liv, hvor de kan klare sig selv. Og første skridt er at hjælpe dem ud af misbruget. Derfor skal Spottet selvfølgelig fortsætte, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

– Stof- og alkoholmisbrug er en forhindring for at få en ungdomsuddannelse. Mange med et misbrug falder simpelthen fra undervejs. Ofte er misbruget kombineret med andre problemer, så det er vigtigt at komme i dialog med de unge for at hjælpe dem videre, siger Claus Larsen, der er formand for Skole- og Børneudvalget.

Ud over de unge har fire forældregrupper med i alt 27 forældre været i kontakt med Spottet, hvor de har deltaget i et forløb for forældre til misbrugere.

FAKTA.
’Spottet’ holder til på Musicon (bag ved Hal 12)
Åbningstiden er onsdage kl. 12-18 samt pr. telefon eller mail: 24 90 65 33 eller spottet@roskilde.dk.
Rådgivningen består af: Fem anonyme samtaler, alene eller sammen med forældre eller andre omkring vedkommende.
Rådgivning/sparring til andre aktører, som fx Ungeguiden.
Henvisning til anden indsats ved sværere behandlingsbehov udover de fem samtaler.

Læs mere her.