En have, som viderefører en 200 år gammel tradition for fokus på mental sundhed, som får ressourcestærke frivillige til at hjælpe socialt udsatte og som skaber liv et sted, som ellers var lukket ned, blev årets modtager af Roskilde Kommunes Socialøkonomiske Pris 2017.

Den socialøkonomiske pris skal gå til nogen, som gør noget ekstra for udsatte borgere. Og præcis det er, hvad Sankt Hans Have har gjort. Haven har fået haveinteresserede, cafégæster, nuværende og tidligere psykiatriske patienter og pårørende, frivillige til at mødes:

– Det nye er at få mennesker af alle slags, der ellers aldrig ville have mødt hinanden, til at sidde ved samme bord og dele livserfaring og drømme. At skabe sammenhængskraft og medborgerskab. Dette lykkes i høj grad for årets vinder, lød det i talen til vinderne fra professor og formand for Advisory Board for Socialøkonomi, Linda Lundgaard Andersen, som talte på vegne af juryen.

Haven har op til 300 besøgende på en god sommerdag, og ifølge Stine Goltermann Fenger, som er daglig leder og projektudvikler på stedet, er det både pensionister, unge i praktik, ledige, frivillige og personer med større om mindre fysiske og mentale handicap, som kommer i de grønne omgivelser, hvor de møder hinanden. Hun glæder sig derfor over prisen og fortæller, at den giver kræfter til at fortsætte arbejdet: – Det var fantastisk at modtage prisen. Det er et fantastisk skulderklap. Det er ingen hemmelighed, at det har været et kæmpe arbejde at sætte det i gang. Vi er så beærede, over så mange der har indstillet os til den her pris. Vi mangler stadig at få nogle af de økonomiske ender til at mødes, men det her giver motivation til at fortsætte, siger Stine Goltermann Fenger.

Prisen består af 15.000 kroner i udviklingskapital og for 20.000 kroners forretningsudvikling, og de penge har Sankt Hans Have allerede lagt planer for. Hun forklarer, at haven skal blive skarpere på, hvad det er, de kan, ligesom de skal beskrive visionerne for 2018. Og så er der naturligvis de frivillige: – Oven i det, skal vi lave nogle arrangementer for de frivillige, for det er dem der er skyld i, at vi er her, siger hun og slutter af med at takke alle de samarbejdspartnere, som har gjort projektet muligt.

FAKTA:

Hvorfor en socialøkonomisk iværksætterpris?
Roskilde Byråd ønsker, at endnu flere virksomheder bidrager til at styrke de lokale fællesskaber, forbedre miljøet og skabe jobs til udsatte borgere. Mange virksomheder gør det allerede hver eneste dag, men ønsket er, at vi alle gør endnu mere.

Hvad er en socialøkonomisk virksomhed?
En socialøkonomisk virksomhed bliver ofte grundlagt af iværksættere, der ser et socialt eller samfundsmæssigt problem. Gennem deres virke, indtjening og overskud hjælper de på et menneskeligt og/eller samfundsmæssigt plan inden for fx sociale forhold og beskæftigelse, miljø og sundhed eller kultur.