Lokalplan skal gøre Sortebrødre Plads til et nyt, levende byområde i Roskilde Plan- og Teknikudvalget har nu behandlet planerne, der gør det muligt at ændre Sortebrødre Plads fra en p-plads til et nyt, spændende byområde, tæt på stationen og Folkeparken.

Af Lars Elmsted, Kommunikation, By, Kultur og Miljø.
”Pladsen er central for at give den østlige del af bymidten et løft. Den ligger unikt, da den forbinder handel, kultur og park. Derfor tror jeg, det bliver meget attraktivt at købe eller leje en bolig eller drive en butik på pladsen. Sortebrødre Plads kan ende med at blive det nye ”sort” i Roskilde, hvor vi vil se handel, byliv og kultur i en fornem treenighed”, siger Torben Jørgensen, formand for Plan og Teknikudvalget.

Når P-huset tages i brug i efteråret 2018, vil den offentlige parkering være samlet ét sted, og området kan herefter omdannes til et nyt byområde med en blanding af boliger, erhverv, caféer og butikker. Det er planen, at der kan blive i alt ca. 100 nye boliger og en ny dagligvarebutik på op til 1.200 m2.

Foto: Roskilde Kommune

Planen for omdannelsen af Sortebrødre Plads arbejder med muligheden for at åbne biblioteket mod Kulturstrøget. På den måde kan pladsen foran biblioteket (Rosenhaven) blive et knudepunkt, der “tager imod” og kan bruges til kulturarrangementer og meget andet.

Sortebrødre Plads skal udvikles, så området bliver tæt integreret med bymidten og de omkringliggende boligområder. Derfor sikrer lokalplan 659, at ny bebyggelse kommer til at harmonere med de eksisterende bygninger i området.

Det betyder, at byggeriet skal have ”købstadskarakter” og derfor er der fastsat meget præcise bestemmelser i lokalplanen om bl.a. anvendelse, byggefelter, byggeriets udformning, farve- og materialevalg. Plan- og Teknikudvalget indstiller til byrådet, at minimum 25% skal være almene boliger i lokalplanområdet.

Der er borgermøde om lokalplan 659 for omdannelsen af Sortebrødre Plads torsdag den 21. september 2017, kl. 19 i auditoriet på rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde.

Få flere oplysninger her.