180 5. klasses elever fra Lindebjergskolen, Margretheskolen og Jyllinge Skole kommer i de kommende måneder til træning i Gundsølille Skytteforening. Eleverne skal dyste i DM i skoleskydning. De får gratis træning og introduktion til skydning og sikkerhed i sporten. De bedste går videre til en finale hvor de kan vinde 8000 kroner.

Det gælder om at koncentrere sig.
Det gælder om at koncentrere sig.

Øjnene er rettet fokuseret mod sigtemidlerne og pegefingeren lægger lige de der gram ekstra tryk på, før riflen siger “bang”, og skuddet sendt mod skiven.
Elever fra Lindebjergskolen, Margretheskolen og Jyllingeskole myldrer i den kommende tid ind Gundsølille Skytteforenings skydebane, når foreningen og DGI Midt- og Vestsjælland i samarbejde med Dansk Skoleidræt inviterer til DM i Skoleskydning. Det er et tilbud til elever i 5. klasse om at besøge den lokale skydebane og stifte bekendtskab med skydeidrætten, teknikken i at ramme plet og de sikkerhedsmæssige forholdsregler i sporten.
DM i Skoleskydning er en årligt tilbagevendende tradition, hvor der typisk deltager 8-9000 elever over hele landet hvert år. Sidste år deltog 8936 elever, hvoraf 1200 var fra det midt- og vestsjæl-landske. Gundsølille Skytteforening får i år besøg af 180 elever. 100 fra Jyllinge Skole, 36 fra Linde-bjergskolen og 48 fra Jyllinge Skole.
“Før eleverne kommer på skydebanen første gang, har vi en kort præsentation af foreningen. Vi fortæller, hvad skoleskydning er, basal våbenlære, sikkerhed på skydebanen og så gør vi noget ud af at fortælle, hvor vigtig motion og kost er, når man skal koncentrere sig”, siger Jens Kristian An-dreasen fra Gundsølille Skytteforening.
Kan vinde 8000 kroner
Eleverne kommer til træning et par gange i skytteforeningen, hvor foreningens instruktører står for træningen og mandsopdækker eleverne inde på skydebanen. Efter den indledende træning bliver eleverne inddelt i hold á fire elever, og skyder en hel skydning med 20 skud, der tæller i den store turnering. De bedste 20 hold i landsdelen bliver inviteret til landsdelsfinale i Fløng den 19. novem-ber. Herfra går de tre bedste hold videre til den store landsfinale den 26. november på DGI Skyd-nings baner i Vingsted ved Vejle. Til finalen dyster holdene om en præmiesum på 20.000 kroner, hvor vinderholdet går hjem med 8.000 til klassen.
Pigerne er tit bedst
I skydning betyder skyttens størrelse, styrke eller hurtighed stort set ikke noget for resultaterne. Det gør til gengæld evnen til at koncentrere sig og fokusere på en bestemt opgave – en evne som skydning er med til at træne. Derfor oplever mange elever, som måske ellers har svært ved idræt eller ved at deltage i holdsport, at her er der en sportsgren, hvor de normale skel er visket ud, og hvor rollerne er byttet om.
“Skydning er et anderledes idrætstilbud, som har den fordel, at piger og drenge dyster på præcis samme niveau, ” siger Kim Bay, der er konsulent for skydning i DGI Midt- og Vestsjælland og fort-sætter: “Faktisk oplever vi ofte, at de stille piger klarer sig bedst, fordi de er lige en tak bedre til at koncentrere sig og fokusere på opgaven, frem for “bare” at sige bang”.
Tid og sted
Elever fra Lindebjergskolen var på skydebanen første gang den 20. september, hver gang er der afsat to tomer i deres normale idrætstimer.
Margretheskolen og Jyllinge Skole afsætter en skoledag hvor eleverne kommer kl. ca. 09:00 og for-lader skydebanen igen ca. 13:45. De elever, der ikke er på skydebanen, har undervisning i klublokalet. I er velkomne til at være med, men af hensyn til det praktiske og børnene, har vi brug for at vide på forhånd, at I kommer.
Fakta:
DM i Skoleskydning 2016
DM i Skoleskydning er en tradition, hvor elever i 5. klasse landet over bliver tilbudt at prøve at skyde med riffel og dyste i færdigheder som præcision og koncentration.
Konkurrencen arrangeres ad DGI Skydning i samarbejde med Dansk Skoleidræt.
Klasserne inddeles i hold á 4 elever, der skyder en konkurrenceskydning. De 20 bedste hold i [DGI Landsdel] går videre til landsdelsfinalen – og dyster om at gå videre herfra til landsfinalen i Vingsted 26. november.
I finalen er der 20.000 kroner på højkant, der bliver fordelt mellem de fem bedste hold. Vinderne får 8.000 kroner til klassen.
Turneringen startede i 1995, og siden dengang har over 170.000 elever og deres lærere stiftet be-kendtskab med skydning.
I år forventes der igen 8-9000 deltagere fordelt over hele landet.
Se en præsentation af DM i Skoleskydning her:

Se en video her