Hvert år flyttes flere og flere milliarder fra hovedstadsområdet til resten af landet. I 2017 er beløbet 12 mia. kr. Derfor er 34 kommuner fra hovedstadsområdet nu gået sammen. De vil have sænket landsudligningen, siges der i en pressemeddelelse fra kommunen.

12 mia. kr flyttes i 2017 fra de "Rige kommuner til de fattige"
12 mia. kr flyttes i 2017 fra de “Rige kommuner til de fattige”

De 34 kommuner ønsker et Danmark, der hænger sammen økonomisk. De ønsker et fair niveau af økonomisk udligning mellem kommunerne og vil gerne bidrage til økonomien i landets øvrige kommuner. Men i dag indebærer landsudligningen, at kommunerne i hovedstadsområdet har et lavere serviceniveau, samtidig med at de skal sende penge ud af kommunen til resten af landet.

Det er urimeligt, at vi sender så mange penge over Storebælt, når kommunerne i resten af landet kan tilbyde et højere serviceniveau, end vi kan her i hovedstadsområdet. Og når man ser på den enkelte families økonomi, så hænger udligningen slet ikke sammen. En familie, hvor far er håndværker og mor er sygeplejerske, har i gennemsnit 96.000 kr. mindre til rådighed om året i hovedstadsområdet end en tilsvarende familie i Nordjylland. Nu trækker vi en streg i sandet, siger borgmester I Roskilde Kommune, Joy Mogensen.

De 34 kommuner ønsker, at landsudligningen skal sænkes, så det kommer ned på samme niveau som efter kommunalreformen i 2007.

Det er en myte, at borgerne i hovedstadsområdet er særligt privilegerede
Fælles for de 34 kommunerne er, at de ikke kan genkende billedet af, at borgerne i hovedstadsområdet er særligt privilegerede. 7 ud af 10 af Danmarks mest socialt belastede kommuner ligger i hovedstadsområdet. Arbejdsløsheden ligger på samme niveau som i resten af landet, mens niveauet for kommunal service ligger under niveauet for resten af landet.

De 34 kommuner vil i den kommende tid tage initiativ til en dialog med bl.a. folketingspolitikerne om behovet for at sænke landsudligningen.

De 34 kommuner er:
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.