Svinehjerner, rumfart, dyr i vandhuller, ekstremregn, computerlodning, druesaft og laser. Det er nogle af de udfordringer Roskilde Kommunes folkeskoleelever kan møde til Naturvidenskabsfestival i hele uge 39.

Som en del af Roskilde Naturvidenskabsfestival var 250 1.klasseselever mandag på Boserupgård Naturcenter i Boserup Skov for blandt andet at finde dyr i vandhullet og løbe om kap med skovens dyr.
Som en del af Roskilde Naturvidenskabsfestival var 250 1.klasseselever mandag på Boserupgård Naturcenter i Boserup Skov for blandt andet at finde dyr i vandhullet og løbe om kap med skovens dyr.

– Med Roskilde Naturvidenskabsfestival får vi alle ud for at opleve naturen, så vi kan få øjnene op for det skatkammer, vi har herude, men også få en respekt for den jord, som vi alle sammen bor på, sagde borgmester Joy Mogensen til åbningen af Naturvidenskabsfestivalen på Boserupgård Naturcenter i Boserup Skov.

Hun takkede samtidig Roskildes mange uddannelsesinstitutioner, fordi de med Naturvidenskabsfestivalen har inviteret folkeskolens elever indenfor i deres spændende univers.

Roskilde Naturvidenskabsfestival er et læringssamarbejde, hvor Roskildes uddannelsesinstitutioner, som eksempelvis Roskilde og Himmelev Gymnasium, Slagteriskolen, Roskilde Tekniske Skole, Roskilde Universitet og Risø DTU viser folkeskoleeleverne deres verden af naturvidenskab.

Tør at spørge ind

– Under Naturvidenskabsfestivalen er det blandt andet gymnasieelever, der hjælper de yngre elever gennem de mange forskellige aktiviteter, og det giver en anden læringssituation, hvor eleverne tør at spørge mere ind, fordi det ikke er en lærer, de står overfor’, forklarer rektor ved Roskilde Katedralskole Claus Niller Nielsen og håber, at det kan få flere elever til at vælge en naturvidenskabelig vej i deres uddannelse.

Roskilde Naturvidenskabsfestival er en del af den landsdækkende naturvidenskabsfestival, der har temaet ’Hjerne og hjerte’, og alene i Roskilde deltager 113 klasser med i alt 2513 elever fra 1.-10. klasse.

– Jeg plejer at sige, at vi i Roskilde har det hele, for man kan uddanne sig lige fra ble til phd! Og lige præcis derfor er det så vigtigt, at vi er gode til at samarbejde omkring overgangene mellem de forskellige uddannelser. Det, synes jeg, vi er blevet rigtig gode til de seneste fem år, og Naturvidenskabsfestivalen er et rigtig godt eksempel på det, siger Claus Niller Nielsen.

Også rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen, er begejstret for Roskilde Naturvidenskabsfestival.

– Naturvidenskab er vigtig for det danske samfund, og det er et satsningsområde på Roskilde Universitet. Vi skal vække børn og unges interesse og begejstring for naturvidenskab, og derfor glæder det mig, at vi kan arbejde sammen med Roskilde Kommune og de øvrige uddannelsesinstitutioner om at give eleverne et sjovt og lærerigt indblik i, hvilke store og spændende muligheder naturvidenskaben tilbyder, siger Roskilde kommune i en pressemeddelelse.

Roskilde Universitet har blandt andet inviteret folkeskoleeleverne til NAT-dag onsdag d. 28. september, hvor eleverne får mulighed for at besøge ’Det eksperimentelle laboratorium’ og få fingrene helt ned i eksperimenterne hele dagen. Fredag byder RUC-studerende også på et utraditionelt og underholdende Scienceshow.