Beskæftigelses- og Socialudvalget er på vej med nye politikker. Fællesnævneren for henholdsvis virksomhedsstrategien, beskæftigelsespolitikken og integrationspolitikken er klare mål for, at så mange borgere som muligt enten har et arbejde eller er i gang med uddannelse, praktik eller opkvalificering. Og at virksomheder og andre aktører oplever Roskilde Kommune som en professionel og effektiv medspiller. På flere områder ses positive tendenser, som Roskilde Kommune nu i endnu højere grad vil understøtte.

Beskæftigelsespolitikken, som nu går i høring, har et stærkt fokus på uddannelse både i indsatsen for yngre ledige, der endnu ikke har en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse, men også for ledige med få eller forældede kompetencer. Samtidigt rummer politikken en målrettet indsats for at så få borgere som muligt får forsørgelsesydelser, at forsørgelsesforløbene bliver så korte som muligt og at den indsats, der iværksættes, har så høj effekt som muligt på vejen mod at komme i arbejde. En af grupperne er eksempelvis sygedagpengemodtagere, hvor fokus er rettet mod at bevare kontakten til arbejdspladsen, fordi det bidrager positivt til, at borgeren over tid vender tilbage til sit arbejde. Samtidig styrker jobcenteret generelt sit tværgående samarbejde med a-kasser, uddannelsesinstitutioner og andre jobcentre med henblik på at forbedre de lediges mulighed for hurtigt at komme i job.

Politikken går hånd i hånd med den nye virksomhedsstrategi, for vejen til at kunne hjælpe en ledig borger går gennem en solid viden om virksomhedernes behov. Derfor vil dialogen med det private erhvervsliv blive styrket markant. Målet er, at virksomhederne skal få en endnu mere hurtig og effektiv hjælp til at finde den medarbejder, de mangler, og jobcenteret skal derfor fremover have en langt mere opsøgende funktion. Gennem dette styrkede kendskab til virksomhedernes behov, bliver det dermed også at nemmere at vurdere, hvor der måske er plads til at ansætte en ekstra medarbejder. Også de ledige som ellers ofte har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, forklarer formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget Bent Jørgensen:

”Der findes jo mange typer af ansættelse, og for nogle ledige bliver indgangen til en ansættelse, at de først kommer ud i firmaet i virksomhedspraktik, jobrotation eller andet, hvor parterne så at sige har mulighed for at prøve hinanden af. Derfor går vi nu endnu mere direkte ud og spørger virksomhederne, om vi kan hjælpe med noget – både på kort sigt og langt sigt i forhold til eksempelvis opkvalificering. Og så håber vi, at det også bidrager til den fælles forståelse af, hvor vigtigt det er med et rummeligt arbejdsmarked,” siger Bent Jørgensen.

Inden for integrationsområdet ses en positiv udvikling, hvor et stigende antal tosprogede unge består folkeskolens afgangsprøve. Målet er her at udligne forskellen mellem tosprogede, hvor 93 % består, og danske elever, hvor 97 % består. Andelen er her steget positivt med hele 26 % fra 2011-2013.

Samtidig gennemfører også færre tosprogede en ungdomsuddannelse, konkret 52 % tosprogede mod 67 % af de danske unge. Men også her steg andelen positivt med 3 % fra 2011-2013 i Roskilde Kommune, og på begge områder er der grund til at glæde sig, siger formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget Bent Jørgensen:

”Jeg ved, at det betyder rigtig meget for de unge tosprogede, at de formår at klare sig ligeså godt som deres danske venner. Vi er som kommune blevet bedre og bedre til at støtte og vejlede både de unge og deres familier, og jeg er sikker på, at denne positive tendens vil fortsætte. Det ønsker både vi og de unge selv, og det er noget, vi har et stort fokus på,” siger Bent Jørgensen.

De samme ambitioner gælder for gruppen af voksne flygtninge og indvandrere, hvor øget danskundervisning og opkvalificering skal styrke gruppens muligheder for at blive selvforsørgende gennem arbejde eller uddannelse. Samtidig intensiveres dialogen med virksomheder med henblik på at hjælpe med eksempelvis kommunikationsbarrierer, og ude i lokalsamfundene kommer de lokale biblioteker fremover til at danne ramme for bl.a. netværkscaféer, hvor danskere og udlændige kan lære hinanden at kende.

”Det er et klart politisk mål, at vores nye borgere skal føle sig velkomne og falde godt til i lokalsamfundene. De skal have lige muligheder for at være en del af foreningslivet, idrætten og vores mange kulturelle aktiviteter. En god integration handler både om sprogkundskaber, jobmuligheder, og om hvor meget man i øvrigt deltager aktivt i samfundet, så vi kommer til at arbejde mere og mere helhedsorienteret,” siger Bent Jørgensen.

Fakta:
Politikkerne skal endeligt godkendes i byrådet og kommer til at gælde for årene 2015-2018. De kan læses i deres fulde længde i de vedhæftede bilag – med forbehold for eventuelle ændringer i Beskæftigelsespolitikken efter endt høring.

bilag Integrationspolitikken

bilag_Politik for Beskæftigelsesindsatsen

Bilag_Virksomhedsstrategi

notat_vedr._ny_virksomhedsstrategi